Biografie

Bert Elbertsen werd in 1967 geboren te Lunteren (Gemeente Ede).
Al op jonge leeftijd bleek dat hij over muzikale gaven beschikte. Zijn eerste orgellessen kreeg hij in 1978 van dhr. N.L. Poorter via de Streekmuziekschool te Harderwijk.
Al in 1982 gaf hij zijn eerste concert op het orgel in de Oude Kerk van Ede.

Studie
In 1987 begon Bert met zijn studie aan het Conservatorium te Utrecht met orgel als hoofdvak en piano als bijvak. Daar studeerde hij achtereenvolgens bij Theo Teunissen, Kees van Houten en Jan Raas. Bij laatstgenoemde studeerde hij in 1994 af.

Wat Bert’s improvisatiestijl en vaardigheden betreft, heeft hij zeer veel te danken gehad aan zijn (helaas overleden) vriend en collega Jan Hessels-Mulder. Die heeft ervoor gezorgd dat Bert zich in het improviseren kon ontwikkelen.

Kerkorganist
In 1987 werd Bert benoemd tot vaste organist in de Nieuwe Kerk te Ermelo, waarbij hij een mooi romantisch Pels-orgel uit 1939 tot zijn beschikking kreeg. Op 7 december 2014 speelde hij hier zijn laatste dienst als organist van de Nieuwe Kerk.
Sinds 2010 is hij ook organist in Bennekom. Daar bespeelt hij de orgels van de Oude Kerk (Leichel, 1878 en het Onderhorst Kabinet-orgel, 1762) en de Ichtuskerk (De Koff, 1967).

Koren
Tevens is Bert als (vaste) organist verbonden aan diverse koren, waarvan o.a. de Verenigde Veluwse Koren, het Christelijk Mannenkoor Fontanus te Putten en het Ermelo’s Mannenkoor.

Concertreizen & orgelbespelingen

  • Met de Verenigde Veluwse Koren maakte Bert in 1991 een zeer geslaagde concerttour naar Canada (Ontario).
  • In 1997 ging hij wederom naar Canada (Ontario), maar nu met een groot samengesteld koor. Hij speelde o.a. op het grote orgel van de ‘Cathedral of Kingston’.
  • In 2000 maakte hij met het reiskoor Besorah een zeer geslaagde reis naar Hongarije en Roemenië waar hij op diverse orgels kon spelen.
  • En in 2001 heeft hij wederom een succesvolle concertreis naar Canada gemaakt met het Ermelo’s Mannenkoor.
  • In september 2003, heeft hij weer een reis met de Verenigde Veluwse koren gemaakt en nu naar Slowakije, Oostenrijk en Tsjechië, waar hij op een aantal orgels/piano’s gespeeld heeft.
  • Met de Verenigde Veluwse koren maakte hij in september 2007 weer een koorreis, dit keer naar Duitsland. Zij hebben concerten gegeven in de volgende kerken: Stadtkirche te Wittenberg (Sauer-orgel uit 1983), Hofkirche te Dresden (Silbermann-orgel uit 1755) en Andreaskirche te Hildesheim (Von Beckerath-orgel uit 1965).
  • In 2011 is Bert weer met de Verenigde Veluwse koren op reis geweest. Deze keer naar Bayeux en omgeving (gespeeld in de Cathédrale van Bayeux op het grote Cavaillé-Coll-orgel).
  • Ter gelegenheid van het 40 jarig jubileum van het Ermelo’s Mannenkoor is Bert in september 2013 met hen op reis geweest naar Duitsland (o.a. gespeeld op Het Stumm-orgel in de St. Castor te Treis-Karden).

Buiten deze reizen om heeft hij ook op diverse orgels in Frankrijk, Engeland, Amerika en natuurlijk Duitsland gespeeld, waarvan o.a. het Trost-orgel in Waltershausen en het Sauer-orgel in Bad Homburg.

Concertorganist, koorbegeleider, orgel- en pianoleraar en intonateur
Als concertorganist wordt hij veel gevraagd, zowel voor soloconcerten als voor koorbegeleiding, en in die hoedanigheid heeft hij ook meegewerkt aan verscheidene CD-opnamen van diverse koren.
Bert Elbertsen heeft naast al de koor-CD’s nog een achttal solo orgel-CD’s gemaakt, namelijk in Hasselt, Doesburg, Maassluis, Nijmegen, Dordrecht, Bolsward, Ermelo en Rhede.

Presentator
Bert is om de week de presentator van het orgelprogramma “Preludium”, dat door Veluwe FM wordt uitgezonden. In dit programma staat de orgelmuziek centraal zowel in als buiten Nederland. Niet alleen de muziek maar ook de organisten, componisten en orgelbouwers komen aan bod.

Naast al deze activiteiten heeft hij ook een goedlopende lespraktijk voor orgel- en pianolessen in Ede. Vanaf februari 2013 heeft Bert gewerkt als intonateur bij Content Orgels te Ermelo.
Sinds 2019 werkt hij (als zzp’er) als Kwaliteitsbewaker bij Johannus Orgelbouw.