Bennekom, Ichtuskerk

In de Ichtuskerk, een eenvoudig gebouw uit de jaren zestig van de vorige eeuw, mocht de fa. De Koff een orgel bouwen. Het werd uiteindelijk een tweeklaviers-orgel met vrij pedaal.
Uiteindelijk, want de oorspronkelijke plannen behelsden een orgel met één manuaal en aangehangen pedaal. Maar, onder advies van wijlen Klaas Bolt, werd het orgel toch als een tweemanuaalsinstrument met vrij pedaal gebouwd, in een veel te krappe orgelkas. Want die is namelijk nooit aangepast aan zijn grotere binnenwerk, reden waarom het pijpwerk nogal op elkaar staat. In 1967 werd het instrument in gebruik genomen. Ondanks het feit dat het een orgel is dat uit de zogenaamde Neo-Barokperiode stamt, is het een in alle opzichten een fraai instrument geworden met een veel mildere klank, dan toen gebruikelijk was. Heel opvallend is een fout in het Borstwerk : Daar staat op het registerplaatje een Spitsfluit 2’ genoemd, maar in werkelijkheid is het een Spitsfluit 1 1/3’ , dus hier is nog wel een vraag : Is het ooit een 2-voetsregister geweest, en is hij opgeschoven tot 1 1/3’, of is het plaatje verkeerd gegraveerd, of is de dispositie nadien nog gewijzigd. In ieder geval, heel curieus, maar het 1 1/3’ – register voldoet uitstekend in het geheel.
In 2014 is het orgel nog helemaal schoongemaakt en zijn er diverse herstellingen uitgevoerd door de fa. Ide Boogaard uit Rijssen.
Het orgel telt 13 stemmen verdeeld over Hoofdwerk, Borstwerk en Pedaal.